PDA

View Full Version : GOD: eSATA stuff



Snake
02-10-2009, 12:36 AM
What it is: http://www.wisegeek.com/what-is-esata.htm

http://www.tech-faq.com/esata.shtml

Different connector:

http://img18.imageshack.us/img18/8573/esatatypalrgzb0.jpg

If your computer doesn't come with a eSATA port you can get one of these:

http://img18.imageshack.us/img18/4381/satasiliconimage3112chibg4.jpg or http://img13.imageshack.us/img13/5329/usbtoesata1kq2.jpg

GOD
02-10-2009, 12:42 AM
thanks man.So,i can get the port and a cable and will be able to connect my sata hd that i cannot connect inside?
*is hardware retarded*

Snake
02-10-2009, 12:48 AM
Wait. You have an internal SATA HDD? If that's the case the connector for eSATA won't work on it. Why can't you connect the HDD internally?

GOD
02-10-2009, 12:50 AM
Wait. You have an internal SATA HDD? If that's the case the connector for eSATA won't work on it. Why can't you connect the HDD internally?

i do not see the right plug ins for it in there.

Snake
02-10-2009, 12:50 AM
You mean the SATA port?

GOD
02-10-2009, 12:53 AM
i got this kind of connector
http://www.compsource.com/MSCS_IMAGES/NEW_PICS/LARGE/AH920AA_195.JPG

but the kind of hd i have in there already has this kind
http://www.powersourceonline.com/cgi/en/attachment.download/Attachment@id=13960225621/Attachment.SubType=MAIN

GOD
02-10-2009, 12:53 AM
You mean the SATA port?

i dont know.lol

ninjashoes
02-10-2009, 12:57 AM
you need an IDE connection I think

GOD
02-10-2009, 12:58 AM
this is my motherboard

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/ProductsDetail.aspx?CategoryID=1&DetailID=812&DetailName=Feature&MenuID=1&LanID=0

Snake
02-10-2009, 12:59 AM
Edit: Your motherboard had the SATA ports so I assume you mean you don't have the connector for the power?

http://img14.imageshack.us/img14/903/satacablepowersplitterbc2.jpg

That's a molex to SATA adaptor.

GOD
02-10-2009, 01:00 AM
is there somewhere i can hook this thing up to in there that i didnt see?

GOD
02-10-2009, 01:01 AM
hmm.

GOD
02-10-2009, 01:01 AM
yes,power is wht i meant

ninjashoes
02-10-2009, 01:02 AM
I think theres USB to IDE adapters

http://www.tigerdirect.com/applications/SearchTools/item-details.asp?EdpNo=3249952&CatId=470

Snake
02-10-2009, 01:02 AM
If that's not the case then look at this and tell me which connector your hdd has:

http://img12.imageshack.us/img12/5066/hddidevssata2sla5.jpg

Snake
02-10-2009, 01:04 AM
yes,power is wht i meant

Well if it's the power connector then that's easy. Just buy a molex to SATA adaptor like the ones on this picture:

http://img14.imageshack.us/img14/903/satacablepowersplitterbc2.jpg

GOD
02-10-2009, 01:05 AM
If that's not the case then look at this and tell me which connector your hdd has:

http://img12.imageshack.us/img12/5066/hddidevssata2sla5.jpg

the one i am using right now is the bottom one.
the one i want to use(the new one) is the top one.
i think there is one thing that fits the smaller part of the top one coming out of my power supply.but not for the bigger part.

Snake
02-10-2009, 01:11 AM
Dude you motherboard has a shitload of ports for SATA connector:

http://img15.imageshack.us/img15/2960/g31tmv10bib4.jpg

Snake
02-10-2009, 01:13 AM
the one i am using right now is the bottom one.
the one i want to use(the new one) is the top one.
i think there is one thing that fits the smaller part of the top one coming out of my power supply.but not for the bigger part.

That makes no sense, that smaller port is the SATA interface that connects to the SATA ports on the motherboard. The power supply should have a connector for the larger power connector.

GOD
02-10-2009, 01:13 AM
how do i connect the hd then? do i need a cord of some sort? i dread breaking another motherboard. so i am going to ask every stupid question.

Snake
02-10-2009, 01:15 AM
how do i connect the hd then? do i need a cord of some sort? i dread breaking another motherboard. so i am going to ask every stupid question.

Ho damn! Yeah you need a SATA cable:

http://img10.imageshack.us/img10/3797/satacableyd8.jpg

http://img10.imageshack.us/img10/9808/satacabledatacv0.jpg

GOD
02-10-2009, 01:18 AM
brb

GOD
02-10-2009, 01:32 AM
i found a random cord and i think its plugged in now!!but im not seeing it on "my computer".
also.im not finding the power supply for the...
far right,sata 8 prongs thing
http://img12.imageshack.us/img12/5066/hddidevssata2sla5.jpg

Snake
02-10-2009, 01:34 AM
It won't show up if there is no power GOD. You need to connect it to the PSU before it will work. If your PSU doesn't have the SATA power connector then you need to buy a set of these:

http://img14.imageshack.us/img14/903/satacablepowersplitterbc2.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/1006/31366077ms8.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/8669/satapowercablexi4.jpg

GOD
02-10-2009, 01:35 AM
lemme take a pic.hold.

Snake
02-10-2009, 01:39 AM
ok

GOD
02-10-2009, 01:40 AM
cant find camera,i can feel it,theres power getting to it but its not showing up..what to do?

Snake
02-10-2009, 01:41 AM
cant find camera,i can feel it,theres power getting to it but its not showing up..what to do?

Er, so you got two cables connected to the hdd?

GOD
02-10-2009, 01:42 AM
yes.

Snake
02-10-2009, 01:44 AM
Read this guide GOD: http://www.mysuperpc.com/build/pc_sata_install_hard_floppy_drives.shtml

Make sure the onboard SATA is turned on in the BIOS and set for IDE or IDE+RAID (which ever the BIOS option gives).

Snake
02-10-2009, 01:47 AM
Oh yeah, if you're running windows you'll need to format the HDD as well. Go to computer management via the control panel, select disk management and find the new drive and format it.

GOD
02-10-2009, 01:49 AM
i will do these things.THANK YOU FOR THE HELP DUDE!

Snake
02-10-2009, 01:50 AM
No worries.

GOD
02-10-2009, 02:48 AM
it's formatting now! yay! 150 moar gb of storage ftw!

Snake
02-10-2009, 09:34 PM
Great, I see you got it installed and working now.

You had me confused initially with the talk of connecting it externally with USB and stuff that's why I suggested eSATA at first. If I'd known you're just confused about how to install the drive I would have given the instructions from scratch and get this resolve in 2 post.